За проєктом полтавських студентів-архітекторів у Маріуполі побудують ЦНАП з приймальнею мера (ФОТО)

Проєкт команди з Полтавської національного політехнічного університету підтримали містяни під час голосування на сайті міськради.

Про це ЗМІСТу розповів куратор групи, кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та містобудування Тарас Руденко в п’ятницю, 15 травня. Про результати стало відомо напередодні на сайті організаторів студентського архітектурного конкурсу Steel Freedom.

Переможцями стала команда у складі студентів-четвертокурсників, а саме:

Станіслава Зосіма, тімлідер, розробник основної концепції;

Анни Бондар, займалася організацією генплану, благоустрою та оформленням креслень;

Таїсії Чеснакової, візуалізатор розробник екстер’єру, розробник презентації;

Олександра Слободяника, розробник і візуалізатор інтер’єру;

Анжеліки Тригуб, розробила технічні креслення та ілюстрації, пояснювальну записку та відео для презентації.

Конкурс тривав у двох напрямках – створення багатофункціональний житловий комплекс Alfa Residence в Дніпрі та соціального офісу з громадською приймальною міського голови в Маріуполі. Усього взяли участь 115 команд, 61 проєкт стосувався будівництва адмінбудівлі.

Як писав замовник – Маріупольська міська рада, – це мала бути «триповерхова будівля з оригінальною архітектурою, яка буде асоціюватися з містом Маріуполь, з урахуванням всіх вимог енергоефективності, доступності та вимог державних будівельних норм». Полтавці виконали ці вимоги.

На першому етапі всеукраїнського конкурсу проєкт М-596 зайняв третє місце. На думку куратора, робота студентів мала достойний вигляд.

«Дуже приємно було спостерігати, як вони відстоюють свої рішення. А також один із суддів зауважив, що це – архітектурний об’єкт, один із проєктів, що можна реалізувати, а не просто фантазії на тему архітектури творчих людей».

Після фіналу пройшло майже пів року, і нарешті стало відомо, що місцеві мешканці підтримали проєкт полтавців, які змогли передати дух міста в основній адміністративній будівлі. Її розташують у центральній частині міста, у провулка Нахімова. Загальна площа – 3600 кв. м.

Тімлідер Станіслав Зосім розповів, що проєкт розроблювали протягом місяця. Основною ідеєю проєкту було створити доступну для всіх містян будівлю з репрезентативним виглядом, яка пропонує простір для рад, громадських служб і мешканців. При проєктуванні організатори поставили ряд цілей та задач, зокрема використання сучасних архітектурних вирішень, які повинні бути виконані в металевих конструкціях, і створення конструктивної форми, пов’язаної безпосередньо з образом та планувальними рішеннями будівлі.

Студенти обрали прямокутну форму, врахувавши контекст, в якому знаходиться територія проєктування, та знаходили зв’язки з будівлями навколо відведеної ділянки.

Оскільки територія навколо забудови є досить озелененою, для створення акценту студенти поділили будівлю на три блоки: центральний відвели під атріум (внутрішній простір), який зберіг пішохідну зону та візуально наближав до озеленення на вулиці. Інші два блоки пов’язані переходами на другому та третьому поверхах через атріум.

На першому поверсі команда розмістила фронт-офіс, в котрому встановлені скляні перегородки (це дає високий ступінь проникнення та прозорості), зону для самообслуговування, дитячу зону, кафе та інформаційну зону. На другому рівні розташований бек-офіс, який забезпечує комфортне робоче середовище, зону для нарад, кабінет керівника, залу для особистого прийому міського голови з зоною очікування та приміщення для працівників.

На третьому поверсі розмістилася конференц-зала з виходом на терасу, буфет та зона для відпочинку відвідувачів.

Колорит міста втілили через закручені металеві смуги на фасаді довжиною у два поверхи (другий та третій).

«Оскільки Маріуполь є портовим містом та одним з перших по виробництву сталевих виробів, такі елементи створюють ефект переливання хвиль Азовського моря при русі автомобіля або пішохода по вулиці. Окрім того, смуги слугують для захисту будівлі від сонячних променів в обідній час, а також виконують роль акустичного бар’єра від шуму, який йде з вулиці», – пояснив задум тімлідер.

Ще одна особливість будівлі полягає у використанні надувних рятувальних пристроїв для евакуації маломобільних груп населення, які влаштовані на терасі зі сторони скверу. Інклюзія була серйозним челенджем, розповів Тарас Руденко, адже за умовами повинна бути передбачена евакуація одночасно 50 людей з інвалідністю.

Також полтавці проаналізували розташування транспортної та пішохідної структури, виділили зони, в яких ця будівля розкривається найкраще, і зробили доступною для людей з порушенням зору. Це вдалося зробити завдяки використанню контрастних кольорів, підкресленій вхідній зоні та застуванню основ універсального дизайну (принцип дизайну місць і речей, який дозволяє використовувати їх як можна більшому колу осіб – наприклад, висота умивальників у вбиральнях, розташування дверних ручок тощо – прим.ред.).

«Основні матеріали були продиктовані концепцією конкурсу Steel Freedom, тобто “сталева свобода”. Це використання сталевих конструкцій, багато скла», – розповів Тарас Руденко.

Станіслав Зосім додав, що сам ЦНАП має яскраві елементи у вигляді жовтих сталевих пластин на фасаді центральної частини:

«Жовтий колір надає свіжості будівлі та добре відображає роль міста, що розвивається. Такий акцент повторюється в елементах благоустрою території офісу та зокрема в його інтер’єрі».

Додамо, що кошти на проєкт уже закладені в бюджеті міста на 2020 рік.

Ілюстрації надані Станіславом Зосіним

Джерело: Зміст
Добавити коментар
    No results found.
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua